KRAKOVA, Puolan entinen kuninkaallinen pääkaupunki, on poikkeuksellinen paikka koko maassa. Kun iso osa Puolan rakennushistoriasta tuhoutui maan tasalle toisen maailmansodan kiirastulessa, säästyi Krakova kuin ihmeen kaupalla. Krakovan ikivanhat talot, kirkot ja linna ovat puolalaisille suora yhteys maan pitkään ja komeaan, mutta myös traumaattiseen historiaan.
Krakovan vanhakaupunki – Puolan parhaita nähtävyyksiä
Krakovan sydän on sen vanhankaupunki, jonka alueella on kiva kuljeskella ympäriinsä – eksymään ei pääse. Vanhaa kaupunkia kun ympäröi entisten muurien paikalla oleva puistoalue.
Puistoalueesta muutaman korttelin päässä sijaitsee puolestaan Vanhankaupungin tori, Euroopan suurin keskiaikainen aukio. Aukion laidalla seisoo Pyhä Mariankirkko, jonka valtava, puusta veistetty alttaritaulu on goottilaisen taiteen mestariteoksia.
Vanhankaupungin aukion laidalta lähtevä Grodzka-katu johtaa Wawelin linnalle. Krakovan kuninkaallinen linna sijaitsee vanhankaupugin ja Kazimierzin, vanhan juutalaiskaupunginosan, välissä.
Hieno nähtävyys on myös muutaman kulman takana aukiolta sijaitseva, 1300-luvulla perustetun Krakovan Jagiellon-yliopiston keskiaikainen päärakennus Collegium Maius. Krakovan yliopisto on muuten Keski-Euroopan vanhimpia (kaupungissa opiskeli 1400-luvulla myös tähtitieteilijä Nikolaus Kopernikus).
Tiesitkö muuten, että Krakovan täyttää lukuvuosien aikana peräti 150 000 opiskelijaa, osan vanhasta kaupungista ollessa edelleen yliopistollisessa käytössä. Siten Krakovan vanhakaupunki ei ole vain ulkomuseo, vaan monipuolisesti tässä päivässä elävä.
Kazimierz – historiallinen juutalaiskortteli
Lyhyen matkan päässä Krakovan Vanhastakaupungista sijaitsee Kazimierz. Kazimierz on juutalainen kaupunginosa, joka holokaustin jäljiltä oli menettänyt asukkaansa sodan päättyessä 1945.
Kazimierzin historiaan voi tutustua vaikkapa Centrum Judaicassa ja vast’ikään valmistuneessa Schindlerin tehdasmuseossa tai vain kuljeskelemalla Kazimierzin kaduilla, jotka edelleen kantavat vanhoja juutalaisia nimiään.
Tunnelmallista aluetta on Kazimierzin itälaidalla sijaitseva Szeroka-katu, joka on oikeastaan aukio ja toimi ennenvanhaan juutalaisten torina. Vieressä ovat edelleen tomiva Remun synagoga ja vanha juutalainen hautausmaa.
Kazimierzissa voit myös nauttia juutalaisen menun vaikkapa entisessä juutalaisten naisten kylpylänä palvelleessa rakennuksessa ja kuunnella Klezmer-musiikkia.
Wieliczkan suolakaivokset ja Puolan kuninkaallisten perintö
Krakovassa sijaitsevat Wieliczkan suolakaivokset ovat olennainen osa kaupungin historiaa. Puolan kuninkaiden kerrotaan rakentaneen Krakovan suolakaupan tuloilla.
Vapaa-aikaansa kuninkaalliset tapasivat viettää läheisellä Niepolomicen metsästyslinnalla, jossa prinsessa Katariina Jagellonicakin vietti lapsuutensa ja nuoruutensa äitinsä, milanolaisen ruhtinatar Bona Sforzan puutarhoissa.
Sanotaan, että Ruhtinatar Bona toi renesanssi-ajan myötäjäisinään Puolaan ja että prinsessa Katariina puolestaan toi sen Turkuun, avioiduttuaan Juhana-herttuansa kanssa.
Krakovan kahvilat, ravintolat ja baarit
Krakova on täynnä ravintoloita, viehättäviä kahviloita sekä toinen toistaan kekseliäämpiä baareja.
Iso osa Krakovan trendikkäimmistä ruoka- ja juomapaikoista sijaitsee rouheammassa Kazimierzin kaupunginosassa. Kazimierziin kävelee linnalta vajaassa 10 minuutissa pitkin Stradomskaa, joka vaihtaa Kazimierzin kohdalla nimeään Krakowskaksi. Katu rajaa Kazimierzin länsilaitaa – käänny kapeammille pikkukujille Beera Meiselsan puistikon kohdalla ja oletkin jo kaupunginosan sydämessä. Keskeisiä katuja ovat edellisen ohella Jozefa ja Estery. Jozefalla sijaitseva Eszeweria on kuin Kazimierzin sielu tiivistettynä yhteen kuppilaan. Klassikkobaari on myös Esteryllä sijaitseva Alchemia.
Mutta myös vanhasta kaupungista löytyy mukavia – ja yllättäviäkin – helmiä. Lähes pakollinen pysähdyspaikka vanhassakaupungissa on Swietego Tomaszan varrella 1900-luvun alun bordellissa sijaitseva Cafe Camelot, Krakovan klassikkokahvila. Kannattaa poiketa myös Szczepańska-kadun trendikkäässä Fitagain Cafessa.
Krakova on myös kuuluisa makkaroistaan, joista saa mahansa täyteen vaikka vanhankaupungin aukiolla. Perinteisen puolalaisen keittiön herkkuihin kuuluvat makkaroiden lisäksi pieróg-keitinpiiraat, mausteiset keitot ja zapiekanka-patongit, jotka on päällystetty sienillä, juustolla ja tomaattikastikkeella (tai ketsupilla).
Kaikkein paras paikka maistaa jälkimmäisiä on Kazimierzin sydämessä sijaitseva pieni aukio Plac Nowy.
Mutta Krakovasta löytyy mahtavia ravintoloita vaativampaankin makuun. Ja mikä parasta, hyvätkin ravintolat ovat Krakovassa varsin edullisia.
Krakovan hotellit ja majoitus
Aivan aiemmin mainitun Fitagain Cafe-kahvilan vieressä, melkein vanhankaupungin aukion kupeessa, sijaitsee upea spa-hotelli Stary.
Nuorekkaaseen makuun sopii puolestaan kauniiseen vanhaa taloon tehty, todella pidetty Little Havana Party Hostel, joka sekin sijaitsee nurkan takana vanhankaupunginaukiolta.
Aivan Wawelin linnan edustalla on luksusta ja historiallista tunnelmaa hehkuva Hotel Copernicus. Hotellin sanotaan sijaitsevan samassa talossa, jossa tähtitieteilijäkin Krakovassa asui. Jos on varaa maksaa hotellista piirun alle 200 euroa, niin tämä on loistava valinta. Uima-allas on keskiaikaisessa kellarissa ja sijainti on mitä mainioin, vanhankaupungin ja Kazimierzin välissä.
Jos taas haluaa asua pääkallopaikalla, niin erinomaisia hotelleja Kazimierzissa ovat esimerkiksi Eden ja 1400-luvun renessanssitalossa sijaitseva Rubinstein.
Musiikki ja yöelämä Krakovassa
Krakovan ravintolamaailma värikkyydestä ja iltaelämän vauhdikkuudesta vastaavat kaupungissa asuvat yli 150 000 opiskelijaa. Krakovan iltaelämä kuuluukin Euroopan hauskimpiin.
Krakovan yöelämän keskuksessa Kazimierzin kaupunginosassa baarit ovat toinen toistaan kekseliäämmän näköisiä, eikä illanvietto maksa maltaita: tuopin saa parilla eurolla.
Jos taas mielit rauhallisempaa menoa, voi siirtyä nauttimaan Chopin-konserteista vanhaan kaupunkiin vaikka vuoden jokaisena iltana. Myös Jazz-musiikin ystäville on puolitusinaa klubia puolen kilometrin säteellä vanhassakaupungissa.
Ja viskifaneille vinkkinä, että Sławkowskan varrella numerossa 16 sijaitsee viskeihin erikoistunut takapihabaari Krakowskie Zakąski. Perille ei nimittäin aivan sattumalta löydä.
Ei siis ihme, että Varsovan yöelämän sanotaan päättyvän viimeisen iltajunan viedessä juhlijat Krakovaan.
Krakovan historia – Kaupungin kahdet kasvot
Krakovan tuhosivat aikoinaan tataarit, viimeisen kerran 1200-luvulla. Tatarien hyökkäysten vaikutuksista Krakovalaisiin kertoo muun muassa se, että tänäkin päivänä vuodenajasta riippumatta Krakovan palokunnan torvensoittaja kiipeää tasatunnein Marian kirkon torniin puhaltamaan hälytyssoiton muistona tataarien hyökkäyksistä.
Krakova on Euroopan parhaiten säilyneitä historiallisia kaupunkeja, historiallinen, mutta nuorekas.
Tataarien jälkeen kaupunki on tosin saanut kasvaa ja kehittyä eikä edes II maailmansota koitunut kaupungin tuhoksi. Olihan Euroopan suurin keskiaikainen aukio, Vanhankaupungin tori, ympäröivine rakennuksineen Magdeburgin kaupunkikaavan mukainen, siis saksalaiselle miehittäjälle ”eine uralte Deutsche Stadt”, ikivanha saksalainen kaupunki. Krakova on siten Euroopan parhaiten säilyneitä historiallisia kaupunkeja, historiallinen, mutta nuorekas.
Vanhankaupungin rakennukset kuusinekymmenine kirkkoineen ja palatseineen sekä kuninkaanlinna ovatkin puolalaisille suora yhteys pitkään, mutta myös traumaattiseen historiaan.
Krakovan vanhakaupunki onkin merkittävä osa Puolan 1000-vuotista historiaa. Se on Puolan kuninkaiden ja porvariston kaupunki. Linna Wawelin kukkulalla oli kuninkaiden tyyssija aina 1600-luvulle saakka, jolloin Ruotsin ja Puolan kuningas Sigismund Vaasa siirtyi Varsovaan ollakseen lähempänä Tukholmaa.
Menestyneet kauppiaat puolestaan rakennuttivat Marian tuomiokirkon Krakovaan Vanhan torin laidalle ja eri ammattikillat puolustivat kukin omaa puolustusmuurin torniaan, joista jäljellä on Barbican Florianska-kadun päässä.
Kaupungin johto päätti 1800-luvulla purkaa kaupungin muurin ja sen tilalle tuli viehättävä puisto, joka kiertää koko Vanhankaupungin alueen.
Krakovan historiallinen merkitys sai sinettinsä vuonna 1978, kun se nimettiin yhdeksi UNESCO:n maailmanperintökohteeksi. Euroopan Kulttuurikaupungiksi se nimettiin yhdessä Helsingin kanssa vuonna 2000. Kohteita Krakovassa ja sen ympäristössä on paljon tarjolla.
Krakova – lisää nähtävää ja koettavaa
Juutalaisten synkkään lähihistoriaan voi tutustua Oscar Schindlerin tehtaassa, joka sijaitsee Veikseljoen toisella puolen Zablocien rautatieaseman vieressä.
Juutalaisia auttanut saksalainen tehdaspohatta Schindler nousi maailmanmaineeseen Spielbergin ohjaaman Schindlerin lista -elokuvan myötä.
Entisessä tehdasrakennuksessa toimivat sekä natsimiehityksestä kertova museo että modernin taiteen museo MOCAK. Tänne kannattaa suunnata heti aamusta.
Samalla voi nauttia brunssin viereisessä Bal-kahvilassa, joka on Krakovan parhaita aamiaispaikkoja. Kahvila on valoisa ja moderni – kuin antiteesi Kazimierzin hämyisille paikoille.
Krakovan vierestä löytyy myös sosialismin ajan historiaa, kommunistinen mallikaupunki Nowa Huta, joka on sekin varsin hämmästyttävä nähtävyys.
Comments