top of page
Writer's pictureAarrematkat

Asiantuntija vinkkaa: Tallinnan parhaat nähtävyydet – 6 käymisen arvoista kulttuurikohdetta

Tallinna tarjoaa kulttuurinystävälle elämyksiä kansainvälisellä tasolla. Kaupunki on kiehtova yhdistelmä keskiaikaista historiaa ja e-valtion modernia elämänmenoa. Tallinnan vetovoimaa kuvastaa hyvin sen 7. sija Wanderlust Travel Magazinen Euroopan suosituimpien matkakohteiden listauksessa vuonna 2023. Mitä kulttuurinystävän kannattaa sitten Tallinnassa nähdä? Lue asiantuntijamme vinkit!


Näkymä Tallinnan vanhaankaupunkiin: keskiaikaiset kirkontornit ja värikkäät rakennukset, etualalla kaupungin symboli, Vana Toomas -tuuliviiri, sinistä taivasta vasten.
Tallinnan vanhankaupungin yläpuolella valvoo ikoninen Vana Toomas -tuuliviiri, joka on yksi kaupungin rakastetuimmista symboleista. Taustalla avautuu maisema, jossa näkyvät historiallisen keskustan punakattoiset talot ja kirkontornit. Kuva: Kaupo Kalda, Tallinn City Tourist Office & Convention Bureau.

Suomalaiset ovat matkustaneet Tallinnaan oopperaan ja muihin kulttuuritapahtumiin jo vuosikymmenten ajan – eikä syyttä. Tallinna yhdistää upeasti perinteet ja nykypäivän, ja tarjoaa kulttuurin ystäville runsaasti laadukasta koettavaa. Kansainväliselläkin tasolla Tallinna loistaa kulttuurikaupunkina.


Ydinkeskustan ulkopuolisella Tallinnalla on monet eri kasvot trendikkään rouheasta Telliskivestä presidentilliseen Kadriorgiin. Tallinna on juuri sopivan kokoinen – paljon nähtävää, mutta kaikki on lähellä. Kaupungissa liikkuminen on vaivatonta, sillä julkinen liikenne toimii hyvin, ja taksit tai vuokra-autot voi tilata helposti kännykällä muutamassa minuutissa.


Ilmakuva Tallinnan keskustasta iltahämärässä: etualalla valaistu Estonia-teatteri ja ympäröivä puisto, taustalla näkyy Tallinnan vanhakaupunki torneineen ja historiallinen kaupunkimaisema.
Estonia-teatterin vieressä avautuu virolaisen kirjailijan Anton Tammsaaren mukaan nimetty puisto. Läheltä löytyvät myös Viru Keskus ja kauppakeskus Solaris eikä Tallinnan vanhakaupunkiinkaan ole pitkä kävelymatka. Kuva: Kaupo Kalda, Tallinn City Tourist Office & Convention Bureau.

1. Estonia-teatteri ja Viron kansallisooppera


Tallinnan kulttuurielämän keskiössä lienee jykevä ja kaunis Estonia-teatteri, jonka historia ulottuu yli sadan vuoden päähän. Vuonna 1913 valmistunut jugend-tyylinen rakennus on suomalaisen arkkitehtikaksikon Armas Lindgrenin ja Wivi Lönnin käsialaa.


Alun perin teatteri- ja konserttitalona toiminut Estonia-teatteri on nykyään Viron kansallisoopperan ja kansallisbaletin koti. Teatterin ohjelmisto on monipuolinen ja kansainvälisesti arvostettu, sisältäen oopperaa, balettia, konsertteja ja musikaaleja.


Näkymä Balti Jaama Turgin sisältä: myyntikojuja, joissa myydään vintage-tuotteita, antiikkia ja paikallisia käsitöitä, Tallinna.
Kolmikerroksisen Balti Jaama Turgin sisältä paljastuu kokonainen kerros vintagea, antiikkia ja secondhand -aarteita. Kuva: Hanne Peippo.

2. Telliskivi ja Balti Jaama – modernia kulttuuria ja perinteistä toritunnelmaa


Trendikäs Telliskivi sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä Tallinnan vanhastakaupungista. Entisen teollisuuskompleksin ympärille rakennetulla alueella on urbaani tunnelma, värikkäitä katutaideteoksia ja vilkas kulttuurielämä. Täältä lötyy mm. Telliskivi Loomelinnak, joka on Baltian suurin luovien alojen keskittymä. Entisistä tehdasrakennuksista koostuva kompleksi on täynnä pieniä design-liikkeitä, gallerioita, kahviloita, ravintoloita ja tapahtumatiloja. Tellsikivi on tunnetaan myös katutaiteestaan ja monia sen rakennuksia koristavat valtavat muraalit ja graffitit, jotka antavat sille sen omaleimaisen ilmeen. Telliskivessä sijaitsee myös F-hoone, yksi Tallinnan tunnetuimmista ja suosituimmista ravintoloista.


Aivan alueen laitamalta löytyy myös Balti Jaaman asematori (Balti Jaama Turg). Kolmikerroksisen Balti Jaama Turgin sisältä paljastuu kokonainen kerros vintagea, antiikkia ja second-hand-aarteita. Paikka onkin jokaisen Tallinnaan suuntaavan käytetyn tavaran ystävän "must see" eli "pakko nähdä" -kohde. Torin ainutlaatuisessa miljöössä toimii peräti 300 erityylistä myyjää.


Ilmakuva Tallinnan joulumarkkinoilta Raatihuoneentorilla: lumiset katot, valaistut kojut ja suuri joulukuusi keskellä toria. Talvinen maisema iltavalaistuksessa.
Raatihuoneentori muuttuu talvella lumoavaksi joulumarkkinaksi, jossa perinteiset kojut ja valaistu joulukuusi kutsuvat vierailijoita keskiaikaisen kaupungin tunnelmaan. Kuva: Kaupo Kalda, Tallinn City Tourist Office & Convention Bureau.

3. Tallinnan joulumarkkinat & vanhakaupunki

Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva Tallinnan vanhakaupunki on yksi parhaiten säilyneistä hansakaupungeista. Kaupungin keskiaikaiset kivitalot, mukulakivikadut ja tornilliset muurit luovat ainutlaatuisen tunnelman. Vanhakaupunki on rakennettu pääosin 1200–1500-luvuilla.


Vanhankaupungin tunnetuin maamerkki on Raatihuoneentori, jonka keskellä sijaitsee historiallinen Raatihuone. Tämä 1400-luvulla rakennettu goottilaistyylinen rakennus on yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista raatihuoneista koko Euroopassa. Torin ympärillä on useita viehättäviä kahviloita ja ravintoloita, joissa voi nauttia paikallisia herkkuja keskiaikaisessa miljöössä.


Toinen merkittävä kohde vanhassakaupungissa on Toompean mäki, joka hallitsee kaupungin siluettia. Toompealla sijaitsee Tallinnan linnake ja Viron parlamentti, Riigikogu. Linnakkeen alueella on myös useita historiallisia rakennuksia ja kirkkoja, kuten Tallinnan Tuomiokirkko sekä Aleksanteri Nevskin katedraali. Myös vanhat puolustustornit ja kaupunginmuurit, kuten Paks Margareeta ja Kiek in de Kök, ovat suosittuja käyntikohteita.


Joulukuussa Raatihuoneentori muuttuu taianomaiseksi paikaksi, kun Tallinnan joulutori avautuu. Torin keskellä säihkyy kaupungin kaunein joulukuusi – perinne, joka on jatkunut jo 580 vuotta. Myyntikojuista voit ostaa kauniita, käsintehtyjä joulutuotteita, kuten koristeita ja lahjoja, sekä maistella paikallisia jouluherkkuja. Tarjolla on muun muassa verimakkaraa, hapankaalia, piparkakkuja ja höyryävää glögiä.


Neljä Tallinnan kuuluisaa kirkontornia: Pyhän Nikolaoksen kirkko, Oleviste kirkko, tuomiokirkko ja Aleksanteri Nevskin katedraali, historiallinen maisema Vanhassakaupungissa.
Tallinnan historialliset kirkontornit: Pyhän Nikolaoksen kirkko, Oleviste kirkko, tuomiokirkko ja Aleksanteri Nevskin katedraali luovat ainutlaatuisen siluetin kaupungin ylle.

4. Tallinnan vanhat kirkot

Norjan kuninkaan mukaan nimetty Pyhän Olavin kirkko (Oleviste kirik) on nykyisin goottilaista tyyliä edustava rakennus, jonka korkea torni oli keskiajalla yksi Euroopan korkeimmista. Olevisten kirkko on Tallinnan suurin keskiaikainen rakennus, jonka 60 metrin korkeudessa sijaitsevalta näköalatasanteelta avautuvat upeat näkymät Tallinnan historialliseen vanhaan kaupunkiin.


Neitsyt Marialle omistettu Tallinnan Tuomiokirkko (Toomkirik) on kaupungin vanhin kirkko. Se on Viron evankelis-luterilaisen kirkon pääkirkko ja sisältää lukuisia aatelisten vaakunoita sekä hautamuistomerkkejä. Vierailijat voivat kiivetä maksua vasten kirkon 69-metriseen barokkityyliseen kellotorniin ja nauttia upeasta kaupunkinäkymästä.


Aleksanteri Nevskin katedraali on Toompealla sijaitseva, arkkitehtonisesti sekatyyliä edustava upeasti kirkko. Sekä sisältä että ulkoa upeasti koristeltu kirkko valmistui vuonna 1900, jolloin Viro oli osa Venäjän tsaarinvaltaa. Kirkon tapuleista löytyy Tallinnan mahtavin yhdistelmä kirkonkelloja. Kokoelma koostuu 13 kellosta, joiden joukossa on myös Tallinnan suurin, 15 tonnia painava kirkonkello. Kellojen soittoa voi kuulla jumalanpalvelusten aikana.


Käymisen arvoinen on myös Nigulisten kirkko (Pyhän Nikolauksen kirkko), joka toimii nykyään museona ja konserttisalina. Pyhälle Nikolaukselle, merimiesten ja kauppiaiden suojeluspyhimykselle, omistettu kirkko on perustettu 1200-luvulla. Kirkko on tunnettu erityisesti Bernt Notken "Kuolemantanssi"-maalauksesta ja tarjoaa uutuutena myös hissillä saavutettavan näköalatornin, josta avautuvat upeat näkymät Tallinnan ylle.


Näkymä Kadriorgin palatsista ja sen upeasti hoidetuista barokkipuutarhoista Tallinnassa: symmetriset kukkaistutukset, suihkulähteet ja palatsin värikäs julkisivu rauhallisessa puistoympäristössä.
Kadriorgin palatsi ja sen huoliteltu barokkipuutarha hehkuvat symmetriaa ja historiaa – tsaari Pietari I puolisolleen lahjoittama palatsi toimii nyt Viron taidemuseon näyttelytilana. Kuva: Kaupo Kalda, Tallinn City Tourist Office & Convention Bureau.

5. Kadriorgin puisto ja barokkipalatsi – keidas keskellä kaupunkia


Kadriorgin palatsi ja puisto ovat peräisin vuodelta 1718, jolloin tsaari Pietari I perusti ne. Palatsi on elegantti barokkirakennus, joka toimii nykyisin Viron taidemuseon yhtenä näyttelytilana. Kadriorg, joka tarkoittaa "Katariinan laaksoa", on saanut nimensä Venäjän tsaari Pietari Suuren puolison Katariina I mukaan.


Kadriorgin puisto on tunnettu sen täydellisesti hoidetuista kukkapenkeistä, suihkulähteistä ja geometrisista käytävistä. Peräti 70 hehtaarin laajuinen barokkipuisto on suunniteltu alun perin tsaariperheen virkistysalueeksi, ja se on saanut nimensä Pietarin vaimon, Katariina I mukaan. Vuonna 2011 Kadriorgin puistoon avattiin myös japanilainen puutarha.

 

Kadriorgin taidemuseon perusnäyttelyssä on esillä länsieurooppalaista ja venäläistä maalaustaidetta, grafiikkaa, veistotaidetta sekä taide-esineitä 1500-luvulta 1900-luvulle. Perusnäyttelyn lisäksi palatsissa nähdään vaihtuvia näyttelyitä. Maksullisten näyttelyiden ohella museosta löytyy ’veistoskokoelman avoin säilytystila’, jossa on esillä Viron taidemuseon ulkomaisten veistosten pieni mutta merkittävä kokoelma.


Ilmakuva Telliskiven alueesta Tallinnassa: etualalla Fotografiska-museo ja modernit rakennukset, taustalla Tallinnan vanhakaupungin historialliset tornit.
Fotografiskan kuudennesta kerroksesta löytyy kehuttu zero waste-periaatteella toimiva ravintola, joka on palkittu Michelin Green Star -tunnustuksella. Tiloista vautuu myös upeat näkymät Tallinnan vanhaan kaupunkiin. Kuva: Kaupo Kalda.

6. Tallinan museot

Kumu-taidemuseo on Baltian suurin taidemuseo ja Viron taidemuseon päärakennus. Museo tarjoaa kattavan katsauksen Viron taiteeseen 1700-luvun alusta vuoteen 1991. Kadriorgin puistossa sijaitseva museo on arkkitehtonisesti upea ja esittelee sekä virolaista että kansainvälistä taidetta.


Toinen kiinnostava museokohde on trendikkäällä Telliskiven alueella sijaitseva Fotografiska. Fotografiska Tallinn on osa kansainvälistä valokuvataiteen museoiden ketjua. Museoita löytyy mm. Tukholmasta ja New Yorkista. Museon yhteydessä toimii suosittu ravintola, joka on erityisen tunnettu kestävän kehityksen mukaisista ruokafilosofioistaan. Ravintolan menut perustuvat "zero waste" -periaatteelle, jossa pyritään minimoimaan ruokajätteet. Ravintolan kattoterassilta avautuvat upeat näkymät Tallinnan vanhaankaupunkiin.


Lisäksi Tallinnasta löytyy mm. Lennusadam (Lentosatama) interaktiivinen merimuseo, viron poliittiseen ja kulttuuriseen historiaan keskittynyt Marjamäen Linna, kommunismin uhrien museona toimiva entinen neuvostovankila Patare sekä perinteistä virolaista maalaiselämää esittelevä Rocca al Maren ulkoilmamuseo.



Aarrematkojen matkanjohtaja Jenny Sirén ryhmän kanssa Balti Jaam-torin edustalla. Kuva: Aarrematkat.
Matkanjohtaja Jenny Sirén esittelemässä Balti Jaam -toria Aarrematkojen ryhmälle. Kuva: Hanne Peippo.

Opastetut ryhmämatkat Tallinnaan Aarrematkojen kanssa


Aarrematkat tarjoaa monipuolisia kulttuurimatkoja Tallinnaan ympäri vuoden. Syyskuusta toukokuuhun järjestämme muun muassa suosittuja teatterimatkoja.


Matkan hintaan sisältyy laivamatkat Helsinki-Tallinna välillä, majoitus hotellissa aamiaisella, matkanjohtajan palvelut koko matkan ajan, päiväretki Tallinnasssa sekä buffet-tyyliset yhteiset ruokailut laivalla.


Teatterimatkojen joulu- ja marraskuun lähdöillä laivalla nautitaan perinteisestä joulupöydästä, ja matkan aikana vieraillaan Tallinnan vanhan kaupungin joulutorilla yhdessä matkanjohtajan kanssa.


  • Jouluinen teatterimatka Tallinnaan ja Figaron häät -ooppera, 17.–18.11. alk. 250 €, sis. jouluruokailut laivalla sekä päiväretken joulukoristevalmistaja ShiShin-myymälään

  • Jouluinen teatterimatka Tallinnaan ja Trubaduuri-ooppera, 8.–9.12. alk. 250 €, sis. jouluruokailut laivalla sekä päiväretken Tallinnan raatihuonetorin joulumarkkinoille

  • Teatterimatka Tallinnaan – Taikahuilu -ooppera, 26.–27.1. alk. 270 €, sis. buffet-ruokailut laivalla sekä päiväretken Balti Jaam -torille

  • Teatterimatka Tallinnaan – Pulcinella -ooppera ja Espanjalainen hetki -baletti 16.–17.2. alk. 250 €, sis. buffet-ruokailut laivallla sekä päiväretken Balti Jaam -torille.

  • Teatterimatka Tallinnaan – Luxemburgin kreivi -operetti, 15.–16.3. alk. 260 €, sis. buffet-ruokailut laivallla sekä päiväretken Balti Jaam -torille.

  • Teatterimatka Tallinnaan – Romeo ja Julia -ooppera, 26.–27.4. alk. 280 €, sis. buffet-ruokailut laivallla sekä päiväretken Kadriorgin palatsiin ja puutarhaan.

  • Teatterimatka Tallinnaan – Orfeus manalassa -operetti 24.–25.5., alk. 290 €, sis. buffet-ruokailut laivallla sekä päiväretken Kadriorgin palatsiin ja puutarhaan.






Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page