top of page
Writer's pictureJenny Sirén

Arki uudelle tasolle: Älvsjön antiikkimessut 2020

Päivitetty: 28. syysk. 2023

Pohjoismaiden suurimmat antiikkimessut järjestetään joka vuoden helmikuussa Tukholman Älvsjössä – vuonna 2020 tapahtuma-aika oli 13.–16.2. Messuille osallistuvat kaikki Ruotsin merkittävimmät antiikkiliikkeet, joten nähtävää ja koettavaa riittää monen päivän ajalle. Upeita teemaosastoja kierrellessään voi poiketa välillä kuuntelemaan asiantuntijoiden pitämiä luentoja. Antiikkimatkojen matkanjohtajat Antti Haukkamaa, Paulina Höglund sekä asiantuntijaopas Jenny Sirén löysivät Älvsjön messuilta tänäkin vuonna vaikka mitä uutta ja ihmeellistä!




Teksti: Antti Haukkamaa, kuvat Paulina Höglund


Pohjoismaiden suurin antiikkitapahtuma keräsi jälleen antiikinharrastajat Älvsjön messukeskukseen helmikuun puolivälissä. Tämän vuoden teemana oli ”Ta vardagen till en ny nivå” eli nosta arki uudelle tasolle.Antiikkimessujen projektipällikkö Göran Ekberg kirjoittaa messuesitteen avajaissanoissa kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Antiikkimessuilla kuluttaja on ympäristövaikuttaja. Taide, designesineet ja vanhat huonekalut eivät suinkaan ole kertakäyttötavaraa. Ne saavat uusien omistajien myötä uuden elämän ja parhaimmillaan nostavat heidän arkensa uudelle tasolle. Vanhoilla tavaroilla on tarina, joka ilahduttaa yhä uudelleen.


Á là Carte Antik voitti Vuoden messuosasto -palkinnon.


Messujen yhteydessä jaettiin jo yhdennentoista kerran palkinnot The Collector's Award -kilpailun seitsemässä eri kategoriassa. Á là Carte Antik voitti Vuoden messuosasto -palkinnon tänä vuonna. Palkintoraati perusteli valintaansa näin: "Aidolla intohimolla ja yksilöllisellä esinevalikoimalla luotu inspiroiva miljöö. Pieneen tilaan on saatu leveyttä ja syvyyttä, jossa korostuu trendit ylittävä ajattomuus. Kokonaisuus on valittu sydämellä ja vihreää värimaailmaa korostaen.



Vuoden keräilijä -voittajien vaikuttavaa kokoelmaa.


Älvsjön messuilla viime vuonna Vuoden keräilijä -palkinnon The Collector's Award -kilpailussa saivat designpariskunnaksi nimetyt Kersti Sandin ja Lars Bülow. He avasivat huonekaludesignmuseon vuoden 2018 alussa Tukholman Frihamneniin. Pariskunta on 40 vuoden ajan kerännyt designhuonekaluja ja niitä on nyt museon kokoelmissa yli 800, kaikkiaan yli 300 suunnittelijalta. Messukävijät saivat tänäkin vuonna nähdä osan voittajakokoelman huonekaluista. Messujen Samlarens Caféssa oli esillä upea kokoelma tuoleja eri vuosikymmeniltä.




Suomalaisen Korupaja Helmen osastolla oli tungosta.


Korupaja Helmi oli mukana Älvsjössä omalla osastollaan jo viidettä kertaa. Yrittäjäpariskunta Anni-Riitta ja Markku Koskelalla on kultasepänverstas Haapavedellä. He valmistavat omia korujaan ja aloittivat aikoinaan vuonna 2010 myös vanhojen korujen kaupan. Älvsjössä parhaiten kaupaksi menivät 1960–70-lukujen isot, näyttävät korut. Suunnittelijoista Elis Kauppi, Erik Granit, Tapio Wirkkala ja Pentti Sarpaneva olivat kysytyimpiä. Myös Aarikan vanha korut tekivät kauppansa. Markku Koskela oli tyytyväinen messuantiin. Kauppa kävi kiitettävästi. ”Ruotsalaiset ovat ostokykyistä porukkaa”, kehuu Markku Koskela.




Anders Zornin (1860–1920) notkeaa grafiikkaa.


Ruotsalaisen taiteilijan Anders Zornin kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Taitelijan juhlavuoden kunniaksi messuilla on nähtävänä maailman suurimpiin kuuluva Zornin etsauksien kokoelma. Anders Zorn oli monipuolinen taiteilija, joka käytti sujuvasti eri tekniikoita öljyvärimaalauksesta akvarelleihin. Itse Rembrand esikuvanaan hän teki liki 300 etsausta. Älvsjön messut on koonnut Zornin näyttelyn yhteistyössä Mollbrinks Konstin kanssa. Mollbrinks Konst on välittänyt Zornin etsauksia vuodesta 1957 alkaen ja on edelleen erikoistunut Zornin grafiikkaan.



Myös Paulina teki messuilta löytöjä.


Moni suomalainen on löytänyt Älvsjön messut ja suomea kuuli käytävillä puhuttavan aika paljonkin. Eikä ihme, onhan kyseessä pohjoismaiden suurin antiikkitapahtuma. Tarjontaa on paljon, tavaraa laidasta laitaan. Laatua on tarjolla runsaammin ja usein myös korkeampaan hintaan kuin meillä. Suomalaista lasia ja keramiikkaa on tarjolla usealla osastolla. Messujen avajaispäivänä ainakin kaksi tilausajobussia toi suomalaisryhmän laivalta suoraan messuille. Olemme tehneet matkoja Älvsjön messuille jo vuosien ajan. Matkanjohtaja Paulina Höglund löysi messuilta Oiva Toikan Kastehelmi-sarjan turkoosit tuikkukupit ja vadin (350 kruunua) sekä samaan värimaailmaan sopivan Aldo Londin iltalialaisen keramiikkavaasin (400 kruunua).




Tapaamisiin messuilla jälleen ensi vuonna!


Teksti: Antti Haukkamaa

Kuvat: Paulina Höglund

Kirjoitus on alunperin julkaistu Huutokauppa Helanderin blogissa, 26.2.2020 16:50:21.

113 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page